‘Kafkaiaanse rotondes’

4529-kafkaiaanse-rotondes (Door Jim Postma)

Al lange tijd erger ik mij aan de ‘racebaan’ op de Noordsingel. Veel van onze bewoners uit de Provenierswijk steken daar over. Vooral aan de kant waar vroeger het gerechtsgebouw stond en het voormalige Huis van Bewaring. Auto’s rijden daar met gemak 70 tot 80 kilometer per uur. Zonder dat daar ooit snelheidscontroles worden gehouden.


Een levensgevaarlijke situatie. Via houten bruggetjes passeren daar dagelijks honderden schoolkinderen al of niet op de fiets, invalide- en kinderwagens en bejaarde mensen. Geen zebrapaden te bekennen.
Je meldt dit aan een buurt- of wijkagent.
Ze maken hier een notitie van. Vervolgens hoor je niets en zie je niets veranderen.

Bij de Zwartjanstraat is de situatie nog gekker.
Nadat omliggende straten talloze keren zijn open- en dichtgemaakt was de winkelstraat zelf aan de beurt. Vanachter het bureau kwam iemand op het lumineuze idee om er verkeersrotondes aan te leggen. Zogenaamd om de straat meer ‘verkeersluw’ te maken.
Een peperdure operatie die totaal onnodig was. Dezelfde gek of gekken die dit in al hun wijsheid hebben verzonnen haalden ook nog eens alle veilige zebrapaden weg.
Nu is het met alle rotondes erbij toch een soort racebaan geworden. De automobilisten hoeven immers niet meer te stoppen voor de talloze winkelende voetgangers.
Gevolg: reeds vijf verkeersongelukken. En daarnaast knallende ruzies over wie er wel of niet voorrang heeft. Zoals onlangs bij het houten fruitstalletje van koopman Rinus.

In al mijn eigen wijsheid schoot ik daarom enkele patrouillerende agenten aan. Een dame met stralende blauwe ogen en blonde paardenstaart. Met daarnaast een jongere agent met vriendelijke bruine ogen.
,,Nee, die auto’s hebben voorrang,’’ zei de oudste agent overtuigd.
,,Maar niemand weet dit nog,’’zo ging ik er tegen in. ,,Veranderde verkeerssituatie dus,’’ voegde ik eraan toe. ,,Daar moet toch voorlichting over worden gegeven!’’
De blonde paardenstaart: ,,Dan moet u niet bij ons zijn, maar bij de gemeente!’’
Ik zakte haast door de grond over zoveel maatschappelijke betrokkenheid, nota bene waar het hier gaat om de verkeersveiligheid. Toch ook een taak van de politie nietwaar?
En trouwens wie is de gemeente? Loket 45, loket 53 of loket 112. En dan zegt uiteindelijk loket 32 tegen je: ,,Nee, hoor, dan moet u zijn bij de Verkeerspolitie.
’Kafkaiaanse rotondes’ dus.

De jonge agent met de bruine ogen die mijn verontwaardiging aanvoelde probeerde de zaak nog te sussen met: ,,Wij houden er wel contact over met de wijkagent.’’
,,Nou,’’ zeg ik wederom ietsje hoopvol, ,,dan gaat u het dus met hem opnemen!?’’
,,Nee hoor,’’ antwoordt de paardenstaart nu met staalblauwe ogen, ,,dan moet u toch écht bij de gemeente zijn!’’

Naschrift: De deelgemeente Noord heeft onlangs besloten, na alle protesten, om de zebra’s weer in te voeren naast de rotondes op de Zwartjanstraat.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties