COLUMNS

Succes in Valparaiso (slot)

5073-succes-in-valparaiso-slot
(Door ManuelKneepkens)

(Vervolg van vorige week)

In de pauze kwamen talloze Chilenen op mij af om mij te bedanken voor de buitengewone wijze waarop ik hun strijd voor democratie in Chili tegen Pinochet en zijn gehate generaalsregime had weergeven. Dat een buitenlander zich zo in hun ellende had weten te verdiepen … ik moest wel een echte dichter zijn!

Later, terug in Nederland, heb ik die zogenaamde ‘vertaling’ eens laten lezen aan iemand die het Spaans machtig is. Niet alleen bleek mijn kikker in een pad veranderd, maar zowat elk woord bleek veranderd, meestal zelfs in het tegendeel. Zo bleek het woord ‘vrede’ aangescherpt tot ‘klassenstrijd’… enz. enz. Ja, dan krijgt inderdaad een vreedzaam gedicht iets dat lijkt op de Slag bij Waterloo…

Vrijdag daarop moest ik naar Nederland terug. Net toen ik mij gedoucht had, als gewoonlijk in de doodkalme aanwezigheid van Pinochet, ging de telefoon.
Het was Juan! Hij stond met een taxi voor het hotel. Of ik op wilde schieten. Hij had zich vergist in de vertrektijd van mijn vliegtuig. Dat ging een uur eerder dan hij mij gemeld had. Dus...

Vlug kleedde ik mij aan, propte mijn spullen in mijn koffer en haastte mij het hotel uit. Het vliegtuig heb ik op het nippertje gehaald.

Thuis kwam ik diep in de nacht aan. De koffer liet ik onuitgepakt in de huiskamer staan.
Moe kroop ik naast mijn al slapende geliefde in bed.
’s-Ochtends werd ik wakker van een ijselijke schreeuw.
,,Help, Servaas, kom gauw!” De stem van mijn echtvriendin. Ze had mijn koffer geopend om de was eruit te halen. En daar, triomfantelijk tussen mijn onderbroeken prijkte…de pad Pinochet!
Blijkbaar had hij in de koffer weten te kruipen toen ik met Juan aan de telefoon bezig was en had ik hem niet opgemerkt toen ik er even later de rest van mijn eigendommen in had gepropt in de haast om uit het hotel weg te komen.
Ook had hij de lange vlucht in het vliegtuig, in de onverwarmde bagageruimte waar het hoog in de lucht langdurig ver onder nul is, weten te overleven. Een pad heeft negen levens…oh, nee, dat is een kat. Maar toch!

We hebben Pinochet naar Diergaarde Blijdorp gebracht, waar ze hem graag wilde hebben. Al was er nog enige commotie over het feit, dat ik, zij het ongeweten, de (zeer strenge) Nederlandse wetgeving inzake de Invoer van Exotische Dieren had overtreden.
Want een dier uit de Tropen invoeren zonder de daartoe strekkende vergunning, is zwaar verboden. Er staat een hoge boete op, ja… zelfs gevangenisstraf.

Pinochet was pure contrabande, maar gelukkig had niemand op Schiphol het gemerkt.

Lees verder

'Trouwen'?

5072-trouwen
(Door Jim Postma)

Op zondag 29 juni is hier de Ramadan begonnen en het vasten duurt tot en met zondag 27 juli. In de Rotterdamse vo[...]

Pinksterblom

5071-pinksterblom
(Door Geert-Jan Laan)

De Paasheuvel was ooit in de buurt van het dorpje Vierhouten midden op de Veluwe het ontspannings- en vakantieoord van[...]

Succes in Valparaiso (2)

5066-succes-in-valparaiso-2
(Door ManuelKneepkens)

(Vervolg van vorige week) En zo kwam het dat ik precies twee weken later landde op het vliegveld van Valparaiso, [...]

‘t Kleine mannetje

5065-t-kleine-mannetje
(Door Jim Postma)

In het Engels bestaan van die prachtig mooie filosofische spreekwoorden. Zoals deze: ‘I cried because I had no sh[...]

Succes in Valparaiso (1)

5059-succes-in-valparaiso-1
(Door ManuelKneepkens)
Maar eerder zullen wij het niet hebben (poëzie) alvorens de dichters onder ons ons kunnen bieden tuinen van [...]

Voor paal staan (2)

5058-voor-paal-staan-2
(Door Jim Postma)
(Vervolg van vorige week) De nieuwe kentekenpaal P700 (zône) aan de Walenburgerweg trok dus veertien man om d[...]

Voor paal staan (1)

5049-voor-paal-staan-1
(Door Jim Postma)
Je moet erbij zijn geweest om het allemaal te kunnen geloven. Eerder schreef ik hier hoe de gemeente Rotterdam miljoen[...]

Voorzienigheid (2)

5041-voorzienigheid-2
(Door Jim Postma)
(Vervolg van vorige week) De oude man lag bewegingloos en onder het bloed op het trottoir, nadat hij zojuist va[...]

Voorzienigheid (1)

5035-voorzienigheid-1
(Door Jim Postma)
Soms kan je iets zien, of voelen aankomen zonder nu direct helderziende te zijn. Maar op het moment dat het ook daadwe[...]

Wisseltruc

5028-wisseltruc
(Door Jim Postma)
Slenterend door de stad kom ik geheel toevallig een rommelmarktje tegen, dit keer aan de Zwaanshalskade. Vroeger ging [...]

Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties