COLUMNS

Leve Clean Air

5199-leve-clean-air
(Door Jim Postma)
Clean Air Nederland heeft er per direct voor gezorgd dat alle kroegen, inclusief de bruine eenmanszaken, rookvrij zijn. Wat een grote aanwinst is dit voor ons aller gezondheid. En dus zeker een grote felicitatie waard aan deze ‘gezondheidsridders!’ Verstokte kroegtijgers, zoals ik, krijgen nu eindelijk de kans om een jaartje of zelfs twee jaartjes ouder te worden. Dit alles dank zij Clean Air dus.
Hoera, leve Clean Air!

Intussen blijft ons hele Botlekgebied, zo bewijzen satellietfoto’s, een van de meest vervuilde gebieden in heel Europa. De levensverwachting van onze brave burgers hier is zo’n drie tot vier jaar minder dan gefortuneerde bewoners op bijvoorbeeld de Veluwe.
Immers alleen al de fijnstof die dagelijks vanuit de Botlek over onze stad trekt ademen wij 24 uur met zijn allen in. Met hoestbuien en geïrriteerde ogen tot gevolg. Terwijl ik dit schrijf druppelen wederom de tranen uit mijn ogen, zeker als ik waar dan ook op straat loop.
Het Oogziekenhuis zegt tot mij: ,,Daar is niets aan te doen, moet u mee leren leven!’’ Behalve dan als ik buiten de stad ga naar mijn favoriete Zeeland, ben ik in een dag genezen.
Ra, ra, hoe kan dat Clean Air Nederland?!

De multinationals kunnen onbeperkt blijven doorgaan met het roet spugen over ons fraai Rotterdam. Laatst heb ik even de autoruiten gewassen vlak voor mijn deur op een steenworp afstand van het Centraal Station. Daar rijden dieseltreinen de godganse dag af en aan. Met daarnaast talloze vrachtwagens op diesel. Als ik met een servetje langs mijn ruiten ga blijft inktzwarte roet achter. Daar is zelfs Zwarte Piet nog helemaal niets bij.

Het rookverbod in bruine kroegen is dank zij Clean Air daarom een lachertje van de bovenste plank. De wet op zichzelf is zo krom als een hoepel. De politieke partijen die deze antirook-wet steunden zijn zo hypocriet als de pest. Zoals bijvoorbeeld de PvdA (Samson) die ooit groot zijn geworden door stuk voor stuk rokende arbeiders.
De wet was immers zogenaamd bedoeld om het personeel achter de bar te beschermen. Alleen roken die haast allemaal. Zij staan met 80 tot 90 procent van hun klanten nu allen buiten te roken in weer en wind. Daar ga je vanzelf dood van een longontsteking. Vooral onze bejaarden die hun tehuizen worden uitgeknuppeld met hun ‘laatste sigaretje’.

Laten om te beginnen alle horeca-eigenaren in Nederland hun zaken eens een dag sluiten. En dan met zijn allen zo’n 100.000 asbakken deponeren op het Binnenhof.

,,Samson, shaggy?’'

Lees verder

Heerema

5196-heerema
(Door Geert-Jan Laan)
Onlangs onthulde Het Financiële Dagblad dat scheepsmagnaat Edward Heerema opgelicht was door een Maltees voor honderd m[...]

Sint en Piet

5192-sint-en-piet
(Door ManuelKneepkens)

In 1995(!) was er ook al een felle discussie over het Sinterklaasfeest. Toen ging het om de vraag of de Goedheiligman [...]

Twee werelden

5190-twee-werelden
(Door Jim Postma)

Er klinkt ineens een heftig geschreeuw, gevloek en mokerslagen uit de hal van het winkelcentrum aan het Eudokiaplein[...]

Tips tegen overvallers

5178-tips-tegen-overvallers
(Door Jim Postma)
In café Centraal hoor ik een bulderend gelach, net voor mijn binnenkomst. Een van de stamgasten staat voor de deu[...]

Mannen met baarden

5170-mannen-met-baarden
(Door ManuelKneepkens)
Er waart een spook door Nederland. Dat is het spook van de Aanpassing. Recent werden de Sinterklaasliederen ‘aa[...]

’t Klopt niet bij Staatsloterij’ (3)

5167-t-klopt-niet-bij-staatsloterij-3
(Door Jim Postma)
(Vervolg van vorige week) Inmiddels wil de stichting ‘Loterijverlies’ een kort geding aanspannen tegen de Staat[...]

Markthalprijzen

5163-markthalprijzen
(Door Jim Postma)
(Ingezonden brief) ,,Met veel plezier de reportage gelezen van uw AD/RD-verslaggevers Marcel Potters en Car[...]

’t Klopt niet bij Staatsloterij’ (2)

5159-t-klopt-niet-bij-staatsloterij-2
(Door Jim Postma)
(Vervolg van vorige week) Op uitnodiging van de Staat mogen fotograaf Rinus Vuik en ik een van de maandelijks trekk[...]

‘Roodkapje’ en de mantelzorg

5151-roodkapje-en-de-mantelzorg
(Door ManuelKneepkens)
In Trouw van 8 sept. jl. noemt VU-hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma de participatiemaatschappij [...]

‘t Klopt niet bij Staatsloterij' (1)

5146-t-klopt-niet-bij-staatsloterij-1
(Door Jim Postma)
Ooit wel eens een prijs gewonnen in de Staatsloterij? Als ik die vraag stel aan vrienden en kennissen om mij heen kri[...]

Social media

KOPSTOOT

NEIN, ZWEI! ..

Toen in 1982 ene Helmut Kohl de nieuwe Duitse Bondskanselier werd, was nog maar weinig over hem bekend. Van Duitse collega journalisten hoorde ik dat de nu bij zijn overlijden zo geprezen politicus erbarmelijk slecht Engels sprak. Later hoorde ik wat voorbeelden hiervan.

Kohl was op bezoek bij president Reagan en op weg naar het Witte Huis crashte de limousine van de voor hem rijdende Margaret Thatcher op de limousine van president Reagan. Thatcher stapte uit en sprak:,, I am so sorry." Reagan antwoordde beleefd:,, I am sorry too." Waarop de limousine van Kohl ook botste en de Bondskanselier uit de auto sprong:,, I am sorry Three " sprak Kohl trots.

Later in New York na een bijeenkomst van de VN ging Kohl in een Amerikaanse kroeg wat met zijn secretaresse drinken. Zij wilde sherry. De barkeeper vroeg: ,,Do you want dry sherry?".

Kohl met stemverheffing: ,,NEIN, ZWEI!"

Fotobijschrift: in 1995 bezocht de toenmalige Bondskanselier Helmut Kohl het monument van Zadkine in het hartje van onze stad. Geflankeerd door links toenmalig premier Wim Kok en rechts van Kohl toenmalige burgemeester Bram Peper.
  • Nieuw

  • Reacties