COLUMNS

Gezond en/of lekker?

5555-gezond-en-of-lekker
(Door Corry Gryn)
Ik geef het direct toe; ik ben een ‘lekkere’ eter. Voor mij geen groter plezier dan ingrediënten klaarzetten voor een (denk ik) gezonde maaltijd, het bereiden daarvan en een paar uurtjes later opeten! Mét een goed glas wijn, of een goed glas bier. Want bij Indonesisch eten drink ik bier. Het liefst oud-bruin, zoals ik van huis uit gewend ben.

Van jongs af aan kregen wij thuis ‘eten van over de grens’. Aangezien ons vader 4 jaar in Indonesië had gezeten, kregen wij, zodra we ‘met de pot mee aten’, ook bami, nasi en diverse andere gerechten van ‘Indische’ oorsprong voor ons neus.

Als kind kreeg je dan thee, 7 Up of water te drinken, en vanaf de pilsgerechtigde leeftijd een oud-bruin. Dus dat ben ik blijven doen.
En ik mag, denk ik, wel zeggen dat ik redelijk goed kan koken. Niet met allerlei blikjes en zakjes, maar zoveel mogelijk vers. Indonesische boemboes maak ik ook zelf, véél lekkerder dan uit een pakje! Mijn familie kwam jaren lang bij me eten als ik jarig was, en dan wilden ze ‘Indisch’. Stond ik de hele week elke avond een paar uur in de keuken.

Ook ooit eens al mijn tantezeggers te eten gehad, met aanhang en vrienden: 20 stuks! Had 8 kilo (!!!) nasi en 4 kilo macaroni gemaakt. En wat denkt u? Alles op!
Of je een stel kliko’s te eten gaf: bodemloos! Maar wel erg gezellig.
En soep koken is óók een leuke bezigheid, vooral ’s zondags. Dan heb je lekker de tijd, tussendoor een goed glas wijn, even een boek lezen, achter de computer, muziekje erbij… Met Snoes de poes op de punt van de keukentafel, die niet schroomt zich te bemoeien met elke handeling die ik uitvoer.

Jaren geleden vertelde een toenmalige collega, net getrouwd, heel trots dat ze zelf voor het eerst soep had gekookt. Nieuwsgierig vroeg ik hoe ze dat had gedaan. Nou, ze had een fles bouillon (kant en klaar) genomen, een zak soepgroenten (kant en klaar), een blikje soepballetjes en lettervermicelli. En dat door elkaar gekwakt! Ze vond het wel vreemd dat ze daarna stikte van de dorst… Grinnikend heb ik haar een recept gegeven van échte soep. Dus met soepvlees en mergpijp. Of ze dat ooit ook gemaakt heeft weet ik niet meer.

En soms gaat er ook bij mij wel eens iets mis. Met worteltjes bijvoorbeeld. Had ooit eens de euvele moed om die zelf te koken. Werd een debacle van heb-ik-jou-daar! Had ze in de pan gemikt en was achter de computer gedoken om eens even de krant te lezen. En de tijd ‘hield ik wel in de gaten’. Nou, neen dus! Halverwege de derde krant begon het verdacht wazig te worden in de kamer. Help! Als een speer de keuken ingeschoten, maar het was al te laat: keuken stond blauw en de worteltjes waren zwart!

Eerst nog een heldhaftige poging ondernomen om de pan te redden, maar dat was geen succes. Heb hem met zwarte worteltjes en al in de kliko gemieterd; pan was overleden. Sinds die tijd koop ik wel eens een potje. Véél handiger!
Lang leve meneer Hak!

Maar waar ik echt niet goed van word is de bemoeienis van ‘boven af’ met mijn eten, tegenwoordig! Je voelt je haast een crimineel als je andere dingen dan allerlei zaden, noten en macro-biotische artikelen in je supermarktkar mikt!
En om de zoveel jaar verandert de mening van ‘degenen die het kunnen weten’, en waren we tien jaar daarvoor ontzettend ongezond bezig! Kijk maar naar het mediterrane dieet; zo’n tien jaar geleden ‘de hemel in geprezen’ omdat dat zó gezond was. Veel vis, mager vlees, veel verse groenten en fruit, olijfolie…

Heden ten dage is dat ineens vreselijk fout! Nee, van fruit holt je gebit achteruit, vlees is helemaal uit den boze en vis zit vol met kwik en andere gifstoffen. Olijfolie moet per direct vervangen worden door saffloerolie of cocos-olie. We moeten met z’n allen aan het oerdieet… Volgens de bedenkers hiervan is de mens in beginsel niet ‘gebouwd’ om groenten te koken, neen, die moeten rauw genuttigd worden.

Wel eens rauwe bonen gegeten? Je kunt na een aantal uren als een speer naar de drogisterij of de apotheek om loperamide te halen, anders loop je leeg!
En dan heb ik het nog geen eens over verschillende berichten van artsen en diëtisten die ineens een hoop(!) volwassenen en kinderen op het spreekuur krijgen die ondervoed zijn. Ja, u leest het goed: Ondervoed! In Nederland!

Natuurlijk zijn dat de uitwassen die wel erg rigoureus hun voedingspatroon hebben omgegooid, lees: doorgeschoten zijn.
We mogen blijkbaar niet meer genieten van voedsel. Nee, we moeten met z’n allen aan het vogelvoer! Wat er nu gepromoot wordt gaf ik jaren geleden aan mijn kanarie en mijn parkietje. Pukkie (de kanarie) kon verdraaid goed zingen, en Pietje Puk (de parkiet) kletste de oren van je kop! Zat ik soms met die twee op mijn schouders; horen en zien verging je! En dan moeten wij mensen dit gaan eten?

Ik denk soms met weemoed terug aan vroeger, toen mijn moeder zei: ,,Alles met mate.” Ik denk dat dát het juiste dieet was!


Lees verder

‘Het moet niet gekker worden!’

5553-het-moet-niet-gekker-worden
(Door Jim Postma)
Belofte maakt schuld. Vorige week beloofde ik u nog een keer terug te komen op de zogenaamde ‘CS-Poortjes-affaire’. [...]

Oud-Raadsledendag

5551-oud-raadsledendag
(Door ManuelKneepkens)
Vorig jaar op de Oud-Raadsledendag bezochten we het nieuwe Centraal Station, de Haaienbek . ,,Waar gaat u heen, mene[...]

Valse hoop (2)

5550-valse-hoop-2
(Door Corry Gryn)
Ik heb al eens eerder geschreven over reclame en wat dat voor invloed heeft op een hoop mensen. Nu de zomer nadert wille[...]

De wereld van ‘Leenman’

5546-de-wereld-van-leenman
(Door Hans van den Bos)
(Onze gastcolumnist is in Rotterdam geboren, had de leiding over enkele boekwinkels en vertrok in 2002 naar Ierland). [...]

Mokum/Rotjeknor

5540-mokum-rotjeknor
(Door Michel Danois)
(Gastcollumnist Michel Danois schrijft gedichten en teksten, daarnaast werkt Michel ook als kunstenaar. Danois is gebor[...]

Kattenklauw

5539-kattenklauw
(Door Corry Gryn)
Vorig jaar een bak meegemaakt met Rooie Gerrit! Rooie Gerrit is een kater die veelvuldig op visite komt, soms wel drie k[...]

Eigeel in Berlijnse opera

5538-eigeel-in-berlijnse-opera
(Door Ronald Sørensen)
Soms betrap je mensen weleens in een situatie die daarna op geen enkele manier meer van je netvlies te branden is. Ieder[...]

De 'Vuurgrens'

5534-de-vuurgrens
(Door ManuelKneepkens)
Op 14 mei jl. was het weer eens zover. ,,Bent u niet meneer K. van de vuurgrens…?” ,,De vuurgrens? …’De Brandgre[...]

‘De doldwaze NS-sportdagen’

5533-de-doldwaze-ns-sportdagen
(Door Jim Postma)
Heel wat reacties ontvangen over de vijf miljoen euro die de NS beschikbaar stelt aan de winnaar voor een goedkopere en [...]

Toerist op fiets…

5532-toerist-op-fiets
(Door Corry Gryn)
Nederland wordt momenteel weer overspoeld met toeristen, en in onze regio (Zuid-Holland) zie je 4 categorieën; in de au[...]

Social media

KOPSTOOT

Fataal


Vertaal:

‘Femme fatale’


(Het liefst naar

eigen ervaringen).


JP

  • Nieuw

  • Reacties