COLUMNS

Achter de toonbank 3

6397-achter-de-toonbank-3
(Door Corry Gryn)

Je hebt van die dagen dat je beter in je bed kan blijven! Zo ook afgelopen vrijdag, een dag die de boeken in kan als Uitzonderlijk .

’s Morgens begon het al: na een onontbeerlijke beker koffie met een door mijn diëtiste aangeraden boterham met 30+ kaas kwam de ellende. Winkel vol klanten (gelukkig!),collega achter om een pasfoto te maken, werkgever continu aan de telefoon. Vóór de toonbank een stuk of 8 klanten die graag wilden afrekenen.

De dame die ik aan het helpen was wilde nog graag het één en ander weten over een bepaald product, ondertussen lichtelijk gestoord door een meneer die heftig met een boodschappenbriefje stond te wapperen, in MIJN gezicht, wel te verstaan! Stond ik bij mijn vorige baan bekend om mijn engelengeduld, dat liet me nu, zo’n 30 jaar later toch danig in de steek. Met alle vriendelijkheid die ik op kon brengen bracht ik de betreffende heer aan zijn verstand dat ik A: een klant aan het helpen was en B: dat de mensen links van mij toch echt eerder aan de beurt waren.

Waarop de heer amechtig hijgend te kennen gaf dat hij alleen iets wilde vragen. Ja, dat ken ik! De klant die ik aan het helpen was, was een schat met een hoop begrip en zei dat ze “volgende week wel een keer terug kwam”, en verliet de winkel na mij nog van harte sterkte te hebben gewenst.

Welgemoed begon ik de file klanten links van mij op te lossen, tot de betreffende heer aan de beurt was. En wat was nu het probleem? Op het boodschappenbriefje stond een soort shampoo die al jaren uit de handel was. Of dat er niet meer was, was de vraag. “Nee meneer, al jaren niet meer! Dit kunt U nergens meer kopen, sorry!”. Het was een merk shampoo waarvan bekend stond dat je er nog net geen schurft van kreeg, maar dat hield ik maar wijselijk achter de kiezen.

Teleurgesteld droop de man af, met hangende schouders, waarschijnlijk bang om naar huis te gaan, waar hem een Kenau opwachtte met de koffie…en een reprimande omdat ‘ie zich ‘had laten afschepen met een flutantwoord’. Ik ken mijn pappenheimers namelijk!

Vervolgens richtte ik mij op de volgende rij klanten, die zich ondertussen voor de toonbank gevormd had. Voor de eerste klant moest ik een kadootje inpakken, wat altijd enige minuten vergt. Waar de rest van de klanten gezellig met elkaar aan het babbelen was, stond er één dame van half 70 ongedurig heen en weer te springen. “Bent U vóór mij?” vroeg ze aan een drietal anderen. Ik dacht “Nee, hè, wéér zo’n geraniumgluurder met alle tijd van de wereld!”. Potverdorie mens, hou je kakel toch eens even!!! Je hebt verdikkie de hele dag geen reet te doen, en dan ga je hier de boel op staan naaien! Ben je nu helemáál van de pot gerukt!!!

Dat dacht ik dus, hè, dat zei ik uiteraard niet! Maar het is zo lekker om hier eens even te schrijven wat ik bij tijd en wijle allemaal denk. Ik lìjk wel aardig, maar dat is maar schijn…..Whahahahahaaaa!!!!

De dag vloog vervolgens voorbij, en net tegen zes uur zag ik een dame bij de luxe huidverzorging staan. Ik róók omzet, dus met gezwinde spoed repte ik me naar achter, en vroeg de dame of ik haar wellicht kon helpen. Vervolgens voltrok zich een wonder: deze dame presteerde het om mij met open mond te laten staan, met een ‘bek vol tanden’ zeg maar, niet wetende wat te zeggen, totaal verbluft, flabbergasted zo U wilt. En dat wil wat zeggen, na bijna 40 jaar op de winkelvloer doorgebracht te hebben!

Want wat geschiedde? De betreffende dame zei jolig op mijn vraag: “Nee, hoor, ik heb gezien wat die crème kost. Mij te duur!”, draaide vervolgens het deksel van de testerpot, dook met haar HELE vinger de pot in, draaide het deksel weer dicht en spoedde zich de winkel uit, intussen druk bezig de grote hoop crème weg te werken.

Mijn lieve collega stond het vóór in de winkel met stijgende verbazing te bekijken, kwam naar me toe en zei: “Ik mag hopen dat ze morgen compleet onder een vreselijke uitslag zit!”.

Aangezien het een olie-in-crème was, hield ik het op vreselijk geïrriteerde ogen….

Vindt U het gek dat ik blij was toen ik naar huis kon? Thuisgekomen een vette neut ingeschonken, een verschrikkelijk vol bord eigengemaakte spaghetti Bolognese verorberd en later op de avond (geheel tegen het advies van mijn diëtiste in!) een glas rood met een hand borrelnoten weg zitten werken! Sorry, Suzanne!!!

Maar ondertussen is er wèl zo’n 7 kilo af! OZO!!!

Maar dan moet je niet elke dag zulke klanten in je toko krijgen: vreselijk slecht voor de lijn!!!!

Bron foto: Rivas

Lees verder

Rijnmond TV

6394-rijnmond-tv
(Door Ronald Sörensen)
Toen Pim Fortuyn zich aankondigde als lijsttrekker werd het stil op de redactie, en nam men het besluit de objectivitei[...]

Konijnenvoer op de bon...

6388-konijnenvoer-op-de-bon
(Door Geert-Jan Laan)
Het wordt in de Nederlandse media ook wel gemeld, maar aan de overkant van de Noordzee zijn onze Britse buren behoorl[...]

Linéa Recta Afzetten?

6382-lin-a-recta-afzetten
(Door Frank Drion)
Gezien de actuele ontwikkelingen in de VS wordt de vraag steeds actueler. Kan het zo wel door gaan met deze president[...]

Radio Rijnmond

6371-radio-rijnmond
(Door Ronald Sörensen)
Radio Rijnmond Ooit in een grijs (boos) verleden was ik nog links. Dat is waarschijnlijk de reden dat het bij ons t[...]

Kwakzalvers ongewenst

6360-kwakzalvers-ongewenst
(Door Frank Drion)
Je moet er toch niet aan denken, dat onze politiek geheel wordt gedomineerd door die onbeduidende eendagsvliegen als[...]

Weg contract

6344-weg-contract
(Door Frank Drion)
‘Per 1 juli 2016 weg contract. Bedankt Lodewijk!’ Zo moeten een heleboel zzp’ers die dag hebben ervaren toen de [...]

Op naar het lentefeest

6340-op-naar-het-lentefeest
(Door Ronald Sörensen)
Uitgenodigd op het stadhuis voor het jaarlijkse Kerstdiner viel me de entourage direct op. De bodes liepen niet als K[...]

Wegwerkzaamheden

6326-wegwerkzaamheden
(Door Corry Gryn)
Wegwerkzaamheden Sinds een half jaar liggen hier in mijn woonplaats diverse straten open. Er moeten nieuwe leidingen [...]

Kerstboom

6318-kerstboom
(Door Cory Gryn)
Heb jarenlang de kerstboom verbannen uit mijn huis. Reden: al het gedoe eromheen. Na het aftuigen vond ik maanden la[...]

Pensioenkomedie

6317-pensioenkomedie
(Door Frank Drion)
Het is niet gemakkelijk om het Nederlandse pensioenstelsel te doorgronden. Of Jetta Klijnsma dat lukt, valt nog te b[...]

Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties