COLUMNS

Konijnenvoer op de bon...

6388-konijnenvoer-op-de-bon
(Door Geert-Jan Laan)

Het wordt in de Nederlandse media ook wel gemeld, maar aan de overkant van de Noordzee zijn onze Britse buren behoorlijk in paniek geraakt. Als gevolg veel regenval, zelfs sneeuw en ijs, zijn in Spanje de oogsten van verse groentes als spinazie, komkommers, courgettes, ijsbergsla en broccoli zwaar tegengevallen.

En dat betekent een soort distributie van deze produkten die overigens normaal ook gewoon tussen april en oktober op het Britse platteland kunnen worden geteeld.

Maar sommige supermarkten hebben al beperkingen ingevoerd. Zo mag je bij sommige supermarkten per persoon niet meer dan twee komkommers meenemen.

Er wordt ook al gesproken over ladingen verse groentes die snel, dus met het vliegtuig, uit de VS moeten worden aangevoerd.

Natuurlijk wordt ook het vertrek van de Britten uit de EU erbij gehaald. Kunnen die rare bewoners van het vaste land er niet voor zorgen dat zulke rampen worden voorkomen.

Een enkeling wees er op dat de Nederlandse tuinders in het Westland het hele jaar verse produkten kunnen telen, maar die Hollandse handelaren zouden de hoofdprijs wel weer eisen.

Mijn opa en oma, die de hongerwinter van 1944/45 grotendeels in Rotterdam hadden doorgebracht wisten het wel. Niet dat zij al die modieuze, zo gezond lijkende, nieuwe groentes zouden missen. Maar in combinatie met de verkiezing van Trump zouden ze zeker ze wel tientallen blikken doperwten, capucijners en bruine bonen hebben ingeslagen.

Mijn oma had de oude weckpotten uit de kelder gehaald. En mijn opa voegde daar aan toe: ,,Je weet maar nooit. Misschien moeten we de kelder weer in. En dan moet je wel te vreten hebben.”

Een Britse columnist had in het dagblad The Guardian een andere oplossing. Hij schreef:,, We geven onze konijnen stapels goedkope pizza's. Want het kan toch niet zo zijn dat het als konijnenvoer op de bon gaat.”

Lees verder

Linéa Recta Afzetten?

6382-lin-a-recta-afzetten
(Door Frank Drion)
Gezien de actuele ontwikkelingen in de VS wordt de vraag steeds actueler. Kan het zo wel door gaan met deze president[...]

Radio Rijnmond

6371-radio-rijnmond
(Door Ronald Sörensen)
Radio Rijnmond Ooit in een grijs (boos) verleden was ik nog links. Dat is waarschijnlijk de reden dat het bij ons t[...]

Kwakzalvers ongewenst

6360-kwakzalvers-ongewenst
(Door Frank Drion)
Je moet er toch niet aan denken, dat onze politiek geheel wordt gedomineerd door die onbeduidende eendagsvliegen als[...]

Weg contract

6344-weg-contract
(Door Frank Drion)
‘Per 1 juli 2016 weg contract. Bedankt Lodewijk!’ Zo moeten een heleboel zzp’ers die dag hebben ervaren toen de [...]

Op naar het lentefeest

6340-op-naar-het-lentefeest
(Door Ronald Sörensen)
Uitgenodigd op het stadhuis voor het jaarlijkse Kerstdiner viel me de entourage direct op. De bodes liepen niet als K[...]

Wegwerkzaamheden

6326-wegwerkzaamheden
(Door Corry Gryn)
Wegwerkzaamheden Sinds een half jaar liggen hier in mijn woonplaats diverse straten open. Er moeten nieuwe leidingen [...]

Kerstboom

6318-kerstboom
(Door Cory Gryn)
Heb jarenlang de kerstboom verbannen uit mijn huis. Reden: al het gedoe eromheen. Na het aftuigen vond ik maanden la[...]

Pensioenkomedie

6317-pensioenkomedie
(Door Frank Drion)
Het is niet gemakkelijk om het Nederlandse pensioenstelsel te doorgronden. Of Jetta Klijnsma dat lukt, valt nog te b[...]

Luiers

6311-luiers
(Door Cory Gryn)
Er is een gezegde: ,,Men begint en eindigt in de luiers”. Door de jaren heen kan ik dat helaas niet anders dan bea[...]

‘Stront aan de knikker (1)’

6305-stront-aan-de-knikker-1
(Door Jim Postma)
Ik loop door de altijd druk bezochte Zwartjanstraat om te gaan pinnen. Onder meer om mijn kroegrekening te betalen in[...]

Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties