COLUMNS

Fietsen in je blootje…

6591-fietsen-in-je-blootje
(Door Corry Gryn)

Ik ben zó blij dat ik niet in Amsterdam woon! Want dan had ik afgelopen zaterdag grote kans gehad om een heleboel blote fietsers tegen te komen. Het was namelijk weer de jaarlijkse Naked Bike Ride, een protestfietstocht(nieuw woord!).

Er is namelijk een groep mensen die zo protesteert tegen auto-en ander gemotoriseerd verkeer. En dat moet dus blijkbaar in je blote kont!

Nou, ik geef het je te doen met het weer van zaterdag! Zit je daar in je niksie in de gietregen. Je zou acuut een blaasontsteking oplopen.

Stond er ook nog een foto in één van de landelijke kranten. Heb m’n ogen uitgekeken: voorop reed een heer van minstens middelbare leeftijd die waarschijnlijk z’n BH óók thuis had gelaten, want zo te zien had hij grotere tieten dan de gemiddelde Nederlandse vrouw! En dáár moet jij dan als argeloze voorbijganger naar kijken. Nou ja, het hoeft natuurlijk niet, maar volgens mij worden je ogen daar onverbiddelijk naar toe getrokken.

Op die ene foto waren trouwens meer mannenborsten te zien dan ik óóit op het strand in één keer ben tegengekomen…

Die groep wil ook dat naakt zijn acceptabel wordt gevonden. Nu heb ik persoonlijk de overtuiging: gewoon doen waar je zin in hebt, zolang je een ander er maar niet mee lastig valt. En dáár zit ‘m nu juist de kneep: ik zit echt niet te wachten om tegen een stelletje uitgezakte lijven aan te kijken. Want laten we wél wezen: ik zie als vrouw liever een getrainde jonge kerel in een mooie onderbroek dan zo’n blubberbuik met hangende mannenborsten boven een slap hangend spuitertje! Ja, sorry hoor, maar dat is toch geen gezicht?

Ik wil het mijn medemens echt niet aandoen om in mijn blote naad de straat op te gaan. Ben best tevreden met m’n lijf: toegegeven, ik heb een ‘maatje meer’ zogezegd. Maar met dat schrikbeeld wil ik een ander niet opzadelen: volgens mij krijg je dat nooit meer van je netvlies gebrand!

En naakt zijn acceptabel? Ja, maar dan wel op een nudistenstrand of een naturistencaming. Een aantal jaar geleden met open mond een programma over die dingen zitten kijken. De gevoelige delen waren gelukkig wazig gemaakt: ik zat namelijk aan de late prak op dat moment…

Wat die mensen al niet in hun geboortekostuum doen: werkelijk alles!

Boodschappen, tennissen, voetballen, volleyballen, in de campingkroeg zitten.

Zie je een blote meneer in de supermarkt, met z’n uitgezakte billetjes om een half pond roomboterkoekjes vragen. En een dame van respectabele leeftijd met van die scheerriemen om zes slavinken…Ziet u het al gebeuren in uw buurtsuper?

En waarom zoveel soorten sport vraag ik me dan af. Alles slingert en deint en hopst op en neer dat het een aard heeft. Zou dat nou zo lekker wezen? Volgens mij heb je na twee weken vakantie een stel beurse borsten, een uitgezakte zak en gekneusde ballen… Wellicht is dát nu juist de pret! “Ieder z’n meug” zei de boer.

Maar om nou een hele stad mee te laten ‘genieten’ van jouw uitgezakte zakie…Zou me als ‘normale’ Amsterdammer kapot schamen tegenover alle toeristen! Die gaan vast denken dat alle Hollanders zo zijn. Het overgrote deel denkt nog steeds dat wij allemaal op klompen lopen te dansen rond de molens. Wij krijgen namelijk nogal wat toeristen in de toko. Ze zijn gek op de Klompjesdrop,een half pond in een puntzak met rood-wit-blauwe strik. Op babyslabjes met een rood-wit-blauw klompje erop.

Ik stel aan de protestfietsers voor om in het vervolg maar een rood-wit-blauwe strik om de diverse uítstekende lichaamsdelen te doen: denken de toeristen dat het iets Cultureels is!

Ik wens u allen een fijne vakantie, op úw manier!

Bron foto: Twitter.

Lees verder

Steeds meer Engels is rampzalig in onde

6586-steeds-meer-engels-is-rampzalig-in-onderwijs
(Door Geert-Jan Laan)
Ruim tweederde van de universitaire masteropleidingen in Nederland worden in ons land nu in het Engels gegeven. [...]

Onverstoorbaar liegen

6565-onverstoorbaar-liegen
(Door Ronald Sörensen)
Op Vers Beton (alleen lezen als je werkelijk helemaal niets te doen hebt) schrijft Van Heemst iets over onverstoorbaa[...]

Apartheid

6562-apartheid
(Door Geert-Jan Laan)
Verwoestende brand Londen, teken nieuwe Apartheid ? In de Britse zondagskrant The Observer omschrijft de journa[...]

‘I have a dream’

6534-i-have-a-dream
(Door Jim Postma)
Wat laat je achter aan deze wereld, als je er niet meer bent? Goeie vraag. Al eens over nagedacht? Ik wel. Al[...]

Linéa Recta

6533-lin-a-recta
(Door Frank Drion)
Smickelmuurtje. Wij hebben langs ons terras een muurtje, waar we regelmatig brood op strooien. Er staat ook een wate[...]

Niet bang

6529-niet-bang
(Door Ronald Sörensen)
Onze kleindochter is bang voor dieren. Zelfs een cavia vindt ze “een beetje eng”, en om honden loop ze met een gro[...]

Spoken werken nieuwbouw tegen

6526-spoken-werken-nieuwbouw-tegen
(Door Jim Postma)
Het is al weer meer dan 40 jaar geleden dat ik mij hier midden in de Provenierswijk kwam vestigen, zo rondom 1975. Ik[...]

‘Engel op stadhuis hielp Dirk Kuyt’

6519-engel-op-stadhuis-hielp-dirk-kuyt
(Door Jim Postma)
Jaren geleden al weer schreef ik hier een column over de gouden ‘Vredesengel’ op het stadhuis. Daar heb ik ooit n[...]

Nooteboom’s wegen

6508-nooteboom-s-wegen
(Door Ronald Glasbergen)
Van Cees Nooteboom komt in 1998 het kleine grote boek ‘Terug naar Berlijn’ uit. Hij vertelt daarin hoe hij in ‘[...]

>> Column Linéa Recta

6497-column-lin-a-recta
(Door Frank Drion)
Hoger en hoger. Is het nu te wijten aan een soort minderwaardigheidscomplex of gewoon streven om steeds het beste [...]

Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties