COLUMNS

Het systeem klopt niet.

7171-het-systeem-klopt-niet
(Door Ronald Sörensen)

In maart 2010 wist Leefbaar Rotterdam voor de tweede opeenvolgende keer 14 zetels te behalen. De PvdA haalde ook 14 zetels, maar kreeg 400 stemmen meer. Verkiezingsfraude noemde prof. Andre Krouwel het (lid PvdA), nadat hij de beelden had gezien van stembureaus, waar vrouwen begeleid door hun man gingen stemmen. Door de vele onregelmatigheden werden de stembiljetten herteld, maar de uitslag bleef hetzelfde.

Dus ging de formatie beginnen onder aanvoering van Dominic Schrijer (PvdA) die ons een jaar daarvoor in de afscheidsvideo van burgemeester Opstelten van racisme had beschuldigd. Over die schaduw wilden we dan wel heenstappen, want bovengenoemde prof. Krouwel had de verkiezingsprogramma’s bestudeerd en was tot de conclusie gekomen, dat er weinig verschillen waren en dat theoretisch niets samenwerking in de weg zou staan. De partijgenoten hadden duidelijk het advies van hun leider Wouter Bos gevolgd om de programma’s van lokale partijen over te nemen.

Ons voorstel voor de coalitie was simpel PvdA + LR + een derde partij en slechts vijf wethouders, zodat de stad met een solide meerderheid kon worden bestuurd. De reactie was lauwtjes en afstandelijk en uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Ze hadden moeite met twee personen binnen Leefbaar Rotterdam: Mijn persoon en Marco Pastors. We hadden de gebruikelijke beschuldigingen van xenofobie en racisme tijdens de campagne veel te fel weerlegd en teveel gehamerd op de steeds invloedrijkere Islam leek het. Dan stappen wij toch op stelde Marco en ik voor. We waren weliswaar gekozen door de bevolking, maar het belang van de stad - een solide bestuur -gaat voor.

We lieten de boodschap overbrengen door Salima Belhaj * (nu 2e Kamerlid D66) en een kersvers raadslid: Pastors en Sörensen trekken zich terug uit de politiek.

De reactie was verrassend, want ondanks dat hun wens was ingewilligd werd samenwerking afgewezen (400 stemmen verschil!) Kort daarop werd een college van PvdA, D66, VVD en CDA met acht wethouders gevormd, dat beduidend minder steun onder de bevolking had dan onze beoogde coalitie. Onder een borreltje werd het duidelijk. Ons voorstel om de PvdA net als onszelf slechts twee wethouders te geven deed ons de das om. Ze hadden immers drie kandidaten die alle drie een plek opeisten. Triest, want na twee jaar werd Schrijer al wegens onkunde door zijn eigen club naar huis gestuurd (is nu via het kartel burgemeester van Zwijndrecht) een tweede nam tijdens haar bestuurlijke periode een belangrijke functie bij de VNG aan en de derde zag de Waterfrontfraude niet aankomen.

Zullen we niet een keer, net als in de V.S. belangrijke functionarissen direct door de bevolking laten kiezen? Iedere stad heeft een wethouder sociale zaken, financiën, onderwijs, buitenruimte, personele zaken, economie en wij in Rotterdam natuurlijk één van de haven nodig. Laat voor de verkiezingen iedereen, die belangstelling heeft gewoon solliciteren bij een commissie samengesteld door de gemeenteraad, die vijf kandidaten voorstelt (uiteraard wordt de keuze toegelicht) en dan eventueel in twee termijnen de geschikte kiezen, die het uitgeven van de 3.5. miljard regelen en controleren. Dan kunnen raadsleden ook hun werk doen en mee controleren, want nu zitten ze vaak vier jaar te gedogen. Ook die van Leefbaar overigens.

Nieuw idee? Nee hoor Leefbaar Rotterdam presenteerde het al in 2010 na onze bittere ervaring. Het rapport werd geschreven onder auspiciën van … inderdaad prof. Krouwel !

http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/ronald_soerensen_en_andre_krouwel_presenteren_rapport_nederland_20

*We hadden haar gevraagd, omdat ze onpartijdig was in het geschil tussen onze partijen. Het bovenstaande verhaal is dus te verifiëren !

Foto boven deze column: Dominic Schrijer, inmiddels burgemeester van Zwijndrecht. (Bron foto: Archief Zwijndrecht.net)

Lees verder

Schrijvers in de kroeg

7156-schrijvers-in-de-kroeg
(Door Alek Dabrowski)
Dat veel schrijvers een drankje lusten is geen geheim. Als puber vroeg je je bij Reve, Hermans, Carmiggelt, Campert e[...]

‘De Kit’

7148-de-kit
(Door Jim Postma)
Ben na een zeer lange tijd weer eens terug op de Amsterdamse Wallen. Gelukkig nog net buiten het toeristenseizoen om[...]

Arme Maurice

7140-arme-maurice
(Door Ronald Sörensen)
Laat ik vooropstellen dat de PVV voor mij landelijk “second best” is en dat ik geen enkele behoefte heb om ze te [...]

Dromen zijn bedrog, maar na vannacht we

7121-dromen-zijn-bedrog-maar-na-vannacht-weet-ik-het-niet-zo-zeker-meer
(Door Torcque Zaanen)
Soms komen we voor verrassende belevenissen te staan. Zo kreeg ik vannacht, het is vlak voor Pasen, een ‘telefonet[...]

Nachtleven: De ‘s Gravendijkwal

7117-nachtleven-de-s-gravendijkwal
(Door Alek Dabrowski)
In mijn vorige column schreef ik over de legendarische seksbioscoop annex club De Rex, inmiddels ter ziele gegaan. De[...]

Dames & Groenten

7097-dames-groenten
(Door Kees Versteeg)
Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Radicale Midden. Deze keer over de LHBT- en moslimgemeenschap in Rotterdam-Zuid. [...]

De laatste

7096-de-laatste
(Door Jim Postma)
In onze wereld vol geloof en zeker bijgeloof weten velen van ons niet meer wat wij nog wel of niet meer kunnen gelov[...]

Discriminatie op de arbeidsmarkt

7055-discriminatie-op-de-arbeidsmarkt
(Door Ronald Sörensen)
Tijdens het eerste verkiezingsdebat bij RTV Rijnmond vond de objectieve gespreksleider het nodig om de woordvoerder v[...]

Schrikkelkind met helicopterview

7053-schrikkelkind-met-helicopterview
(Door Jim Postma)
Zojuist gebeld door een goede vriendin van mij om me te feliciteren met mijn 70-ste verjaardag. Erg lief van h[...]

Nachtleven: De Rex

7040-nachtleven-de-rex
(Door Alek Dabrowski)
Rotterdam kent een nachtleven. Daarmee bedoel ik niet de cafés die tot diep in de nacht open blijven. Ik doel op nac[...]

Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties