COLUMNS

Verbaasd

6213-verbaasd
(Door Cory Gryn)

Verbaasd

(Door Cory Gryn)

Soms heb je van die dagen dat je je wel een keer of wat verbaast over het gedrag van je medemens. Zo ook een paar dagen geleden toen ik even boodschappen moest doen bij de plaatselijke super.

Ik rij de straat uit, wil rechtsaf slaan en zie een dame op de fiets van links de dijk af komen scheuren. Smartphone in de hand, helemaal verdiept in hetgeen daar (waarschijnlijk) op te lezen viel, had ze werkelijk totáál geen aandacht voor het verkeer om haar heen. Direct in de ankers, ondanks dat ik voorrang had, anders was dat ritje wel héél anders verlopen!

Nadat ik haar ingehaald had keek ik eens even in mijn achteruitkijkspiegel: mevrouw was zich nog steeds niet bewust van wat er om haar heen gebeurde, en vervolgde al slingerend(!) haar weg.

Al hoofdschuddend reed ik door: verbaasd over het feit dat de dame in kwestie de respectabele leeftijd van toch wel een jaartje of 50 bereikt had! Was het een tiener geweest, had ik er nog wel enig begrip voor op kunnen brengen. Alhoewel: als ik soms van die groepen scholieren zie die allemaal met zo’n moordwapen in de hand op hun stalen ros zitten verbaast het me telkens weer dat er niet veel meer verkeersslachtoffers vallen!

Toen ik uit de super kwam, liep er een jong ding van een jaartje of 20 al append richting de ingang. Met twee volle boodschappentassen heb ik het voor elkaar gekregen om ook deze dame te ontwijken en een botsing te voorkomen.

Wat is dat toch tegenwoordig? Word ik nu te oud voor deze samenleving, die klaarblijkelijk te beroerd is om rekening te houden met een ander?

Waarschijnlijk wel: ik ‘doe’ het nog steeds met een klein mobieltje, waarmee ik in noodgevallen kan bellen, een sms-je kan versturen en een fotootje kan maken met een 2megapixel camera… Mijn tantezeggers liggen in een deuk als ik dat ding gebruik! Maar goed, dat deden ze tien jaar geleden óók al, als ik mijn toenmalige ‘koelkast’ liet zien.

Als je vandaag een mobiel koopt, is ’t ie morgen alweer antiek, zo ook met digitale camera’s.

Maar waar ik me werkelijk te pletter aan erger is het feit dat er mensen zijn die het nodig vinden om echt overal met dat ding in hun handen te lopen, zitten en rijden.

Zelfs als je eens een keer in een restaurant eet, heeft de helft van de aanwezigen geen oog voor het opgediende eten. Nee, die ellendige lultalie is belangrijker dan het voedsel wat je opgediend krijgt. Dan vraag ik me af: waarom ga je dan ‘uit eten’? Gooi dan thuis een magnetronmaaltijd in die hightechdoos! Zonde van het geld!

En wat dacht u met een verjaardag? Ze zitten naast elkaar en ze ‘appen’ berichten naar elkaar! Te zot voor woorden!

Ook niet te vergeten: de TomTom. Reuze handig dat ding, mits je hem bijtijds uploadt, anders kàn het gebeuren dat je bij “de volgende afslag rechts” in de plomp belandt, of bij iemand in de voortuin!

Afgelopen zaterdag op weg naar huis, zat ik achter een auto die héél voorzichtig over de dijk schoof. Zo nu en dan, op de ‘rechte’ stukken, gaf de bestuurder flink gas, om vervolgens net voor de bochten als een idioot af te remmen. Het zal u niet verbazen dat er zo’n lichtgevend kastje aan de voorruit gekleefd zat…

Ergo: ik denk dat ik een jaar of vijftig te laat ben geboren. Ik dacht een tijdje geleden dat ik me nergens meer over kon verbazen maar verroest: de realiteit haalt me in! Ik verbaas me elke dag meer en meer. Maar ik probeer me niet te ergeren: dat is zó slecht voor je bloeddruk!

Lees verder

Maakt u pasfoto’s?

6198-maakt-u-pasfoto-s
(Door Cory Gryn)
Verschillende malen per dag wordt er aan ons gevraagd of wij pasfoto’s maken. En jawel: ook dàt doen wij sinds jaren[...]

Hard werken

6190-hard-werken
(Door Cory Gryn)
Hard werken Wist u dat een dagje ‘bruiloft’ verdraaid hard werken is? Vooral voor een vrouw van middelbare leeftij[...]

Linéa Recta betalen!

6179-lin-a-recta-betalen
(Door Frank Drion)
In de dagelijkse praktijk van de hulpverlening komen we steeds meer gevallen tegen van stapeling van terugvorderingen [...]

“Je bent ook veel te zwaar!”

6175-je-bent-ook-veel-te-zwaar
(Door Corry Gryn)
Wat is dat toch, dat sommige mensen denken dat ze alles tegen je kunnen zeggen? Daar ben ik de laatste paar jaar al een [...]

Het Binnenweggenootschap

6169-het-binnenweggenootschap
(Door Ronald Sorensen)

Zoals bekend is mijn vrouw lid van de Red Hat Society. Een uit de V.S. overgewaaid mondiaal fenomeen voor vrouwen van b[...]

Verbijstering alom…

6156-verbijstering-alom
(Door Cory Gryn)
Tijdstip: week 27 2016, een uurtje of 22:00 Plaats: Kaatsheuvel, de Efteling Het hele park is in rep en roer! Na slui[...]

‘Sportzomer’ kan me gestolen worden

6155-sportzomer-kan-me-gestolen-worden
(Door Frank Drion)
We betalen, ook al is het niet rechtstreeks, via de belastingen, ‘kijk- en luistergeld’, zoals dat vroeger heette.[...]

Moeten, mogen en willen

6145-moeten-mogen-en-willen
(Door Corry Gryn)
Heeft u dat óók? Dat u iets wilt, maar eigenlijk iets anders móet doen? Als je werkt moet je al zo veel. En in d[...]

(On)gedierte

6138-on-gedierte
(Door Corry Gryn)
Eén voordeel van de winter: je hebt weinig last van ongedierte. Zo niet de rest van het jaar: vooral de zomer is een [...]

Uw denken kan u genezen

6133-uw-denken-kan-u-genezen
(Door Frank Drion)

‘Uw denken kan u genezen’ Dat is de titel van een bundel met zeer wijze tipsvan Frederick W. Bailes.Een al wat oud[...]

Social media

KOPSTOOT

‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).


  • Nieuw

  • Reacties