COLUMNS

Verbaasd

6213-verbaasd
(Door Cory Gryn)

Verbaasd

(Door Cory Gryn)

Soms heb je van die dagen dat je je wel een keer of wat verbaast over het gedrag van je medemens. Zo ook een paar dagen geleden toen ik even boodschappen moest doen bij de plaatselijke super.

Ik rij de straat uit, wil rechtsaf slaan en zie een dame op de fiets van links de dijk af komen scheuren. Smartphone in de hand, helemaal verdiept in hetgeen daar (waarschijnlijk) op te lezen viel, had ze werkelijk totáál geen aandacht voor het verkeer om haar heen. Direct in de ankers, ondanks dat ik voorrang had, anders was dat ritje wel héél anders verlopen!

Nadat ik haar ingehaald had keek ik eens even in mijn achteruitkijkspiegel: mevrouw was zich nog steeds niet bewust van wat er om haar heen gebeurde, en vervolgde al slingerend(!) haar weg.

Al hoofdschuddend reed ik door: verbaasd over het feit dat de dame in kwestie de respectabele leeftijd van toch wel een jaartje of 50 bereikt had! Was het een tiener geweest, had ik er nog wel enig begrip voor op kunnen brengen. Alhoewel: als ik soms van die groepen scholieren zie die allemaal met zo’n moordwapen in de hand op hun stalen ros zitten verbaast het me telkens weer dat er niet veel meer verkeersslachtoffers vallen!

Toen ik uit de super kwam, liep er een jong ding van een jaartje of 20 al append richting de ingang. Met twee volle boodschappentassen heb ik het voor elkaar gekregen om ook deze dame te ontwijken en een botsing te voorkomen.

Wat is dat toch tegenwoordig? Word ik nu te oud voor deze samenleving, die klaarblijkelijk te beroerd is om rekening te houden met een ander?

Waarschijnlijk wel: ik ‘doe’ het nog steeds met een klein mobieltje, waarmee ik in noodgevallen kan bellen, een sms-je kan versturen en een fotootje kan maken met een 2megapixel camera… Mijn tantezeggers liggen in een deuk als ik dat ding gebruik! Maar goed, dat deden ze tien jaar geleden óók al, als ik mijn toenmalige ‘koelkast’ liet zien.

Als je vandaag een mobiel koopt, is ’t ie morgen alweer antiek, zo ook met digitale camera’s.

Maar waar ik me werkelijk te pletter aan erger is het feit dat er mensen zijn die het nodig vinden om echt overal met dat ding in hun handen te lopen, zitten en rijden.

Zelfs als je eens een keer in een restaurant eet, heeft de helft van de aanwezigen geen oog voor het opgediende eten. Nee, die ellendige lultalie is belangrijker dan het voedsel wat je opgediend krijgt. Dan vraag ik me af: waarom ga je dan ‘uit eten’? Gooi dan thuis een magnetronmaaltijd in die hightechdoos! Zonde van het geld!

En wat dacht u met een verjaardag? Ze zitten naast elkaar en ze ‘appen’ berichten naar elkaar! Te zot voor woorden!

Ook niet te vergeten: de TomTom. Reuze handig dat ding, mits je hem bijtijds uploadt, anders kàn het gebeuren dat je bij “de volgende afslag rechts” in de plomp belandt, of bij iemand in de voortuin!

Afgelopen zaterdag op weg naar huis, zat ik achter een auto die héél voorzichtig over de dijk schoof. Zo nu en dan, op de ‘rechte’ stukken, gaf de bestuurder flink gas, om vervolgens net voor de bochten als een idioot af te remmen. Het zal u niet verbazen dat er zo’n lichtgevend kastje aan de voorruit gekleefd zat…

Ergo: ik denk dat ik een jaar of vijftig te laat ben geboren. Ik dacht een tijdje geleden dat ik me nergens meer over kon verbazen maar verroest: de realiteit haalt me in! Ik verbaas me elke dag meer en meer. Maar ik probeer me niet te ergeren: dat is zó slecht voor je bloeddruk!

Lees verder

Maakt u pasfoto’s?

6198-maakt-u-pasfoto-s
(Door Cory Gryn)
Verschillende malen per dag wordt er aan ons gevraagd of wij pasfoto’s maken. En jawel: ook dàt doen wij sinds jaren[...]

Hard werken

6190-hard-werken
(Door Cory Gryn)
Hard werken Wist u dat een dagje ‘bruiloft’ verdraaid hard werken is? Vooral voor een vrouw van middelbare leeftij[...]

Linéa Recta betalen!

6179-lin-a-recta-betalen
(Door Frank Drion)
In de dagelijkse praktijk van de hulpverlening komen we steeds meer gevallen tegen van stapeling van terugvorderingen [...]

“Je bent ook veel te zwaar!”

6175-je-bent-ook-veel-te-zwaar
(Door Corry Gryn)
Wat is dat toch, dat sommige mensen denken dat ze alles tegen je kunnen zeggen? Daar ben ik de laatste paar jaar al een [...]

Het Binnenweggenootschap

6169-het-binnenweggenootschap
(Door Ronald Sorensen)

Zoals bekend is mijn vrouw lid van de Red Hat Society. Een uit de V.S. overgewaaid mondiaal fenomeen voor vrouwen van b[...]

Verbijstering alom…

6156-verbijstering-alom
(Door Cory Gryn)
Tijdstip: week 27 2016, een uurtje of 22:00 Plaats: Kaatsheuvel, de Efteling Het hele park is in rep en roer! Na slui[...]

‘Sportzomer’ kan me gestolen worden

6155-sportzomer-kan-me-gestolen-worden
(Door Frank Drion)
We betalen, ook al is het niet rechtstreeks, via de belastingen, ‘kijk- en luistergeld’, zoals dat vroeger heette.[...]

Moeten, mogen en willen

6145-moeten-mogen-en-willen
(Door Corry Gryn)
Heeft u dat óók? Dat u iets wilt, maar eigenlijk iets anders móet doen? Als je werkt moet je al zo veel. En in d[...]

(On)gedierte

6138-on-gedierte
(Door Corry Gryn)
Eén voordeel van de winter: je hebt weinig last van ongedierte. Zo niet de rest van het jaar: vooral de zomer is een [...]

Uw denken kan u genezen

6133-uw-denken-kan-u-genezen
(Door Frank Drion)

‘Uw denken kan u genezen’ Dat is de titel van een bundel met zeer wijze tipsvan Frederick W. Bailes.Een al wat oud[...]

Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties