COLUMNS

Fractiediscipline, de hoeksteen van ons politieke bestel

7827-fractiediscipline-de-hoeksteen-van-ons-politieke-bestel
(Door Ronald Sörensen)

Bij het kiezen van onze volksvertegenwoordigers kunnen we een naam invullen; we hoeven niet altijd op de nummer één van een lijst te stemmen. In de praktijk gebeurt het zelden, dat anderen dan de lijstrekker direct gekozen worden. Om met voorkeurstemmen gekozen te worden is één vierde van de kiesdeler (gemiddeld aantal stemmen om één zetel te krijgen) nodig. Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam was vier jaar geleden een uitzondering. Dit jaar was Kuzu van Denk de gelukkige, maar hij wil niet in Rotterdam werken dus zijn kiezers komen bedrogen uit.

Volksvertegenwoordigers worden geacht namens de bevolking het stadsbestuur te controleren. Ook kunnen ze voorstellen en suggesties doen om de stad besturen. Het gros heeft zijn of haar positie te danken aan de partij die hen gekandideerd heeft en de lijstrekker, die de stemmen heeft gehaald. Over het algemeen zijn raadsleden heel blij met hun positie. Het is een leuk en redelijk betaald tijdverdrijf en vaak een springplank naar een betere maatschappelijke positie; tenminste als je bij één van de kartelpartijen zit. Een leuke bijbaan met perspectief dus.

Na de verkiezingen wordt een college gevormd en een coalitieprogramma opgesteld. Een meerderheid van de raadsleden conformeert zich aan dit coalitieprogramma en levert dan de controlerende functie in. Niet kijken of het bestuur zich goed van haar taak kwijt, is dan de belangrijkste taak, maar het in het zadel houden van het college.

Zo kan het gebeuren, dat fracties tegen hun eigen principes stemmen. Onder bewind van de VVD zijn de laatste 12 jaar de dagelijkse lasten voor de burgers alleen maar omhoog gegaan, omdat coalitiegenoot PvdA dat graag ziet en de PvdA heeft ooit gestemd voor het plaatsen van de vervuilende kolencentrale’s, omdat de VVD dat zo graag wilde. De toenmalige Groen Links wethouder Grashoff bleef overigens ondanks die plaatsing gewoon zitten. Kortom het gaat om behouden van de wethouderszetels i.p.v. het adequaat controleren van het stadsbestuur. Een wethouder wordt alleen in het eigen achterkamertje soms op de vingers getikt.

Ook de komende vier jaar zal dat de rode draad zijn die door het stedelijk bestuur loopt. Ergerniswekkend, omdat een flink deel van de wethouders geen enkele ervaring c.q. scholing heeft en dus aan de hand van de door hen aangestuurde ambtenaren zal lopen. Een gebruikelijke gang van zaken bij de laatste vijf door de PvdA gedomineerde stadsbesturen. Het stadsbestuur legt het oor te luister bij topambtenaren en legt binnenskamers verantwoording af aan een (heel kleine) meerderheid van de door de Rotterdammers aangestelde gemeenteraad.

Nu kan ieder fractielid natuurlijk een eigen weg kiezen, maar dat betekent meestal een einde van de politieke carrière; weg kans op een betere positie: Zie columnist Jos Verveen. Dus alle kritiek blijft sub rosa. Dat alles onder de noemers democratisch en transparant.

Op dit moment vecht in een ander democratisch land premier May om zelfbehoud. Ze heeft geen meerderheid gehaald voor haar brexit deal. Waarom kan ze geen beroep doen op fractiediscipline? Omdat in Engeland de volksvertegenwoordigers wel op eigen naam gekozen worden en ten eerste verantwoording moeten afleggen in hun eigen kiesdistrict. Ze zullen dus hun eigen belang laten prevaleren boven algemeen belang. Daarom pleit ik landelijk en gemeentelijk voor een gedeeltelijke invoering van het kiesdistricten stelsel. Laat de helft van de volksvertegenwoordigers via traditionele evenredige vertegenwoordiging gekozen worden en de andere helft via het districtenstelsel. Zo ondervang je de nadelen van beide systemen en benut je de voordelen.

Dat was ook de gedachte achter het door de geallieerden gedwongen ingevoerde systeem in het voormalige West Duitsland. Een combinatie van beide bestaande stelsels, dat ook nu nog in de Bondsrepubliek in de praktijk wordt gebracht.

Het zal de democratie – en daar gaat het toch om – een enorme impuls geven. 22 raadsleden op eigen naam gekozen door de wijkbewoners en 23 volgens het huidige systeem van evenredige vertegenwoordiging.

O, laten we dan ook zo snel mogelijk een kiesdrempel van minimaal 5% invoeren.


Ook gepubliceerd op Dagblad010.

Lees verder

Er uit met die zooi!

7818-er-uit-met-die-zooi
(Door Ronald Sörensen)
Op onze camping heb ik alle geschiedenisboeken over de streek – Schouwen-Duiveland - gelezen. Zowel in Zierikzee, D[...]

Socialisme!

7808-socialisme
(Door Ronald Sörensen)
Een van de zaken die mij als historicus het meest heeft verwonderd is het volkomen negeren en verzwijgen van de betek[...]

Geweld

7806-geweld
(Door Alek Dabrowski)
Het kan soms goed fout gaan in het café. Op oudejaarsavond leidde een ruzietje om een omgestoten glas tot een drama [...]

Ien Dales, enige echte vent binnen de P

7791-ien-dales-enige-echte-vent-binnen-de-pvda
(Door Geert-Jan Laan)
In 1993 wankelde de door Nederlandse troepen “beschermde” enclave Sebrenica. De moslimbevolking van deze stad we[...]

Provinciale Staten heel nuttig of …..?

7786-provinciale-staten-heel-nuttig-of
(Door Ronald Sörensen)
Eén van de moeilijkste vragen die ik mijn leerlingen bij staatsinrichting kon stellen was: Wat doet de provincie? [...]

De stad is een bedrijf

7775-de-stad-is-een-bedrijf
(Door Ronald Sörensen)
Stel dat een multinational als b.v. Shell een directie zou hebben van willekeurig gekozen mensen. Zou winst en go[...]

Kerstkalkoen

7774-kerstkalkoen
(Door Frank Drion)
>> column Linéa Recta Tijdens een verblijf in het IJsselland Ziekenhuis ontmoette ik een oud oppasser/verzorger[...]

Een nieuwe locomotief

7761-een-nieuwe-locomotief
(Door Ronald Sörensen)
Een staatscommissie waarschuwt dat een deel van de bevolking zich niet gehoord voelt en overal zien we mensen met gel[...]

De Consul

7760-de-consul
(Door Alek Dabrowski)
Ongemerkt gaat de tijd voorbij. Dan besef je opeens dat de Consul al meer dan tien jaar niet meer bestaat. Ik bedoel [...]

‘Sigaretje, meneer?’

7751-sigaretje-meneer
(Door Jim Postma)
‘Sigaretje, meneer?’ Nu alle discussies weer zijn losgebarsten over roken of niet roken op terrassen, bij s[...]

Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties